Wanneer logopedie?
Logopedie helpt u met het oplossen van verschillende hulpvragen:
Taalproblemen
Logopedie helpt onder andere bij problemen met de woordenschat, met het maken van goede zinnen of met het begrijpen van taal (spraaktaalontwikkeling). Ook helpt logopedie bij het gebruik van taal in sociale situaties of bij taalproblemen als gevolg van een beroerte of infarct (afasie).
Spraakproblemen
Logopedie helpt onder andere bij problemen met het leren van de spraakklanken (spraaktaalontwikkeling), bij verstaanbaar leren spreken na een beroerte of infarct (dysartrie) of bij problemen met vloeiend spreken (stotteren).
Stemproblemen
Logopedie helpt onder andere bij problemen met de lichaamshouding, in combinatie met adem en/of stem tijdens spreken en/of zingen (zowel medisch als functioneel). Soms komen hierbij spanningskeelklachten voor, waar ‘manuele facilitatie van de larynx’ een geschikte behandelmethode voor is. Logopedie helpt ook bij genderdysfonie, wanneer de stem nog niet bij het nieuwe uiterlijk past, bijvoorbeeld in de transitie van man naar vrouw. Tevens helpt logopedie bij stemproblemen bij kinderen (bijvoorbeeld ‘kinderheesheid’).
Afwijkende mondgewoonten
Logopedie helpt bij open mondgedrag en mond-ademen, bij een afwijkende slikbeweging (bijvoorbeeld: slikken met een afwijkende tongbeweging). Ook helpt logopedie bij afwijkend kauwen (bijvoorbeeld: moeite met kauwen door een afwijkende spierspanning in het mondgebied) of bij afwijkende zuiggewoonten (bijvoorbeeld langdurig duimen).
Slikproblemen
Logopedie helpt bij veilig slikken van eten en drinken.
Chronische hoestklachten
Logopedie helpt bij hoestklachten waar u maar niet vanaf komt en waar geen medische oorzaak voor is gevonden.